Как да полагате качествено Вашите павета и плочи

Начин за полагане на бетонни павета и плочи

1-3

[1] Ако на терена, който ще бъдат редени изделията няма никаква основа, а е само пръст и трева, то тогава трябва да направите трислойна основа. Тя включва долен носещ пласт, който е от скална маса или много едра фракция, чакъл или трошен камък. Вторият е горен носещ слой, който е от по-фина фракция, чакъл или трошен камък. Третия слой е пясъчното легло, което е препоръчително да е от сипица или трошен камък 0-5. Всеки един слой се трамбова с валяк за да не се получи пропадане на почвата. Ако имате стабилна основа, тогава може да използвате само пясъчно легло.

[2] Насипва се пясъчното легло, което се нивелира с помощта на майки и мастар. Трябва да се постигне равна основа с еднакъв наклон.

[3] Опъват се канапи с помощта, на които се редят в права линия паветата или плочките.

4-7

[4] Наредената площ се укрепва чрез бордюри (виж схемата за полагане на бордюри) или бетонна замаска, за да се предотврати разместването на паветата или плочите.

[5] Фугите между паветата или плочите се попълват с пясък и с помощта на четка за чистене.

[6] След като се фугира задължително се трамбоват паветата, за да слегнат в пясъчното легло и за да се натъпче пясъка по фугите. Съветваме да се намокри обилно площта след трамбоване, за да се получи здрава спойка между изделията.